ΤΕΤΕ

Κωνσταντίνος Τσούκας

Ο  Κωνσταντίνος Τσούκας αποφοίτησε το 2008 από το Τμήμα Επισκεπτών Υγείας και ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές ειδίκευσης στη Δημόσια Υγεία, στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ). Σήμερα είναι Υποψήφιος Διδάκτορας του Τμήματος Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Πρόσφατα ολοκλήρωσε με επιτυχία την μετεκπαίδευσή του στη μεθοδολογία εκπαίδευσης ενδυνάμωσης ασθενών (Empowering Patient Education) με έμφαση στα άτομα με χρόνιες ψυχικές διαταραχές και στα εργαλεία αξιολόγησής της, στο Πανεπιστήμιο Turku της Φινλανδίας. Συμμετέχει σε ετήσια βάση ως εισηγητής σε επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες και έχει δημοσιεύσει άρθρα σε έγκριτα ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά.

Από το 2010 απασχολείται ως Επισκέπτης Υγείας κυρίως σε κοινοτικές δομές ψυχικής υγείας και ειδικής αγωγής κατά το παρελθόν, ενώ από το 2016 κατέχει θέση Επιστημονικά Υπευθύνου στο Οικοτροφείο «Αθηνά» της ΠΕΨΑΕΕ. Κατά το διάστημα 2018-2020 διετέλεσε στενός συνεργάτης της Ομοσπονδίας Φορέων Ψυχικής Υγείας «Αργώ» και μέλος της ομάδας εργασίας με στόχο τη θέσπιση ενός πρωτόκολλου μετάβασης χρόνιων ψυχικά πασχόντων από τα νοσοκομεία στις στεγαστικές δομές της κοινότητας, καθώς επίσης και συντάκτης των μέτρων προστασίας των μονάδων από τον νέο κορονοϊό σε όλες τις διαδοχικές φάσεις της πανδημίας Covid-19.

Επίσης, είναι πιστοποιημένος Εκπαιδευτής Πρώτων Βοηθειών σε βρέφη, παιδιά και ενήλικες (BLS/CPR, Primary & Secondary Care), εκπαιδεύεται και ενημερώνεται διαρκώς σύμφωνα με τα πρότυπα και τις κατευθυντήριες οδηγίες που ορίζουν η Διεθνής Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης (ILCOR/ΕRC). Κατά το διάστημα 2016-2019 διετέλεσε εργαστηριακός συνεργάτης του Τμήματος Δημόσιας & Κοινοτικής Υγείας του πρώην ΤΕΙ Αθήνας, διδάσκοντας μαθήματα πρώτων βοηθειών και αποκατάστασης χρόνιων πασχόντων, καθώς και εξωτερικός συνεργάτης του Τομέα Δημόσιας & Διοικητικής Υγιεινής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας. Κατά το παρελθόν έχει διατελέσει καθηγητής πρώτων βοηθειών σε ΕΠΑ.Σ & ΙΕΚ.

Τα τελευταία 5 χρόνια αποτελεί εισηγητής σεμιναρίων εκπαίδευσης επαγγελματιών, οικογενειών & φροντιστών στην πρόληψη ατυχημάτων και στην παροχή πρώτων βοηθειών με έμφαση στο περιβάλλον ειδικής αγωγής και ψυχικής υγείας σε συνεργασία με το Τμήμα Επιστημονικής Τεκμηρίωσης & Εκπαίδευσης του Κέντρου Παιδιού και Εφήβου.