Τμήμα Επιστημονικής Τεκμηρίωσης & Εκπαίδευσης

Ελευθερία Μπινίκου

H Eλευθερία Μπινίκου είναι απόφοιτος Ψυχολογίας από το Πανεπιστήμιο Nancy 2 της Γαλλίας. Η μεταπτυχιακή της εξειδίκευση αφορά τα παιδιά και τους εφήβους σε επίπεδο πρόληψης και θεραπείας, στο Πανεπιστήμιο της Σαβοΐας της Γαλλίας. Εκεί ολοκλήρωσε και την πρακτική της εκπαίδευση. Απέκτησε άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ψυχολόγου από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χίου.
Το κλινικό και θεραπευτικό της ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην υποστηρικτική Ψυχοθεραπεία Κοινωνικής και Συναισθηματικής Ανάπτυξης, καθώς και σε θεραπευτικές προσεγγίσεις μέσω τηλεαποκατάστασης που εφαρμόζονται στο Τμήμα Παιδιών και Εφήβων του Κέντρου Παιδιού και Εφήβου. Επιπλέον, συμμετέχει στη διαγνωστική αξιολόγηση παιδιών και εφήβων με τη χρήση αναγνωρισμένων ψυχομετρικών εργαλείων.
Εργάζεται κυρίως θεραπευτικά με παιδιά, εφήβους και γονείς σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο. Έχει διατελέσει επί σειρά ετών συνοδός Ατόμων Με Αναπηρία σε Κατασκηνωτικά Προγράμματα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία (ΠΟΣΓΚΑΜΕΑ), Τα τελευταία χρόνια έχει έντονη κοινωνική δραστηριότητα και συνεργάζεται σε εθελοντικό επίπεδο με τον Παγχιακό Σύλλογο Ατόμων Με Αναπηρία. 
Από τον Φεβρουάριο 2020 είναι Επιστημονικά Υπεύθυνη του Τμήματος Παιδιών και Εφήβων του Κέντρου Παιδιού και Εφήβου.