Τμήμα Επιστημονικής Τεκμηρίωσης & Εκπαίδευσης

Γιάννης Γραμματόπουλος

Ο Δρ. Γιάννης Γραμματόπουλος είναι ψυχολόγος και ψυχοθεραπευτής ψυχαναλυτικής κατεύθυνσης/ λακανικού προσανατολισμού και ο Συντονιστής Εκπαίδευσης του ΤΕΤΕ. Έχει σπουδάσει ψυχολογία στην Αθήνα (Τμήμα Ψυχολογίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο) και το Λονδίνο (MSc Applied Psychology, Brunel University), όπου ολοκλήρωσε και τις διδακτορικές σπουδές του στην ψυχανάλυση (PhD, Middlesex University). Αντικείμενο της διδακτορικής διατριβής του ήταν η εννοιολογική και θεραπευτική προσέγγιση της σχιζοφρένειας στη λακανική ψυχανάλυση, υπό το φως της ύστερης λακανικής κλινικής του σινθώματος. ​Η ψυχαναλυτική του εκπαίδευση έλαβε χώρα στα πλαίσια του Ινστιτούτου του Φροϋδικού Πεδίου/ Λακανικός Προσανατολισμός, στην Ακαδημία Κλινικών Σπουδών της Αθήνας.

​ Από το 2019 συμμετέχει στη διδασκαλία του προγράμματος της ΑΚΣΠΑ, στα πλαίσια των «Εισαγωγικών μαθημάτων» και του Σεμιναρίου Λακανικής Ψυχανάλυσης στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής (Δαφνί). Έχει εργαστεί σαν κλινικός σε έναν αριθμό δημοσίων και ιδιωτικών φορέων στην Ελλάδα και τη Βρετανία, με ένα ευρύ φάσμα πληθυσμών με ζητήματα άγχους,ψυχιατρικές διαταραχές, διαταραχές αυτιστικού φάσματος και άλλες δυσκολίες, όπως εγκεφαλική παράλυση και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Έχει επίσης εργαστεί ιδιωτικά σαν ψυχοθεραπευτής στο Λονδίνο και την Αθήνα, όπου βρίσκεται πλέον η ιδιωτική του κλινική πρακτική. Μεταξύ 2013-2020 εργάστηκε στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα ψυχανάλυσης, ψυχολογίας, ψυχοθεραπείας  συμβουλευτικής και ψυχοκοινωνικών σπουδών, όπου, πέραν του διδακτικού και ερευνητικού του έργου, παρείχε εποπτεία της κλινικής και συμβουλευτικής πρακτικής άσκησης φοιτητών.


​​Έχει γράψει ένα βιβλίο και άρθρα σε ελληνικές, αγγλόφωνες και γαλλόφωνες εκδόσεις με αντικείμενο την ψυχανάλυση, την ψυχική διαταραχή και την αντιμετώπισή της.

Σεμινάρια από αυτό τον εισηγητή

Τίτλος Επίπεδο Έγινε διαθέσιμο
Εισαγωγή στην Ψυχανάλυση 11/24/2020
Μιλώντας για το πένθος και την απώλεια 12/02/2020
Δουλεύοντας με τις κατηγορίες της Νεύρωσης και της Ψύχωσης στη Λακανική Ψυχανάλυση: Διάγνωση και Θεραπευτικές τεχνικές 10/25/2022